معمولا در فرهنگ ما قاصدک نشان یک خبر آور خوب است و یا اینکه در برخی از افسانه ها و روایات و داستانها نقل شده که اگر پیامی را بخوانید و قاصدکی را فوت کنید آن را به مخاطب میرساند یا اینکه آرزوها را برآورده میکند.
فی الواقع در محافل علمی قاصدک رو نوعی گیاه با روش تولید مثل منحصر به فرد میشناسند که بجای جدا شدن گرده های نر ، خود گل نر از شاخه جدا شده و گرده ها را در محیط پخش کرده و روی گل ماده مینشاند .
اما در این مطلب …. قاصدکی نوپا را به ژرفای نقد میبرم ….
مدتی پیش بود (فکر کنم شهریور ماه یا اوایل مهر) که در وبسایت «برنامه نویس» یک خبری را دیدم با عنوان «لینوکس قاصدک». تاپیک رو باز کردم و در اون ادعاهای عجیبی شده بود و بعضی جاها کلمات آشنای «ملی» و امثالهم به چشم میخورد.
این توزیع لینوکس مبتنی بر «کوبونتو» ساخته و پک شده و شرکتی به نام «قاصدک سیستم» یا چیزی مشابه آن پشت توزیع است. متاسفانه خود این توزیع ادعای «ملی» بودن داشته ولی سازنده محترم در مصاحبه ها مدام به پروژه زمین گیر داده و جلوی کلمه «ملی» از علامت (!) استفاده کرده بودند که خب اگر کمی با نوشتار فنی آشنا باشید چنین چیزی نشان «استهزا» یا به عبارت ساده تر «تمسخر» چیز دیگری است. خب اما چرا اینگونه است؟ هر دو پروژه یکسان هستند (از لحاظ اینکه مبتنی بر سیستم عامل آزاد لینوکس هستند) ولی یکی رو سازنده با افتخار «ملی» اعلام کنه و دیگری (زمین – که از نظر من بسیار ملی تر از قاصدک هست) رو با علامت (!) مسخره کنه.
اما ادعای بهینه شدن مصرف :
بهینه شدن مصرف منابع در سیستم عامل به هسته اون مربوط میشه. اگرچه ممکنه بین توزیع هایی که میزکارهای KDE, GNOME و LXDE رو دارند نسخه LXDE منابع کمتری رو مصرف کنه ، اما نسخه KDE مصرف منابع بسیار بالایی رو داره (مخصوصا با هسته ۳.۲ که مشکلاتی من جمله مصرف بالای باتزی داشت).
البته پچ هایی برای اینکار ساخته شدند که میشه با نصبشون مصرف رو کاهش داد و ظاهرا سازنده محترم قاصدک این پچ ها رو از طریق APT نصب کردند و نتایج رو طوری تنظیم کردند تا به کاربرهای دیگر هم برسه (مثلا در پوشه /etc/skel قرار دادند) .
نرم افزارهای پیشفرض:
تقریبا تفاوتی با کوبونتو / مینت و سایر توزیع های همرده نداشت. حتی برخی از نرم افزارهای مشهور فارسی مثل «ساغر» رو نیز در خودش جای نداده بود و محیط پیشفرض هم فارسی نبود (البته این مشکل نیست ولی وقتی ادعاهای بی اساس میشه باید این موزد رو هم رعایت کرد.).
لایسنس ها :
یکی از جالبترین بخش های تبلیغات قاصدک این بود که «کاربران نیاز به خرید لایسنس خاصی مثل ویندوز / فتوشاپ یا آنتی ویروس ندارند» . این قسمت برای من بسیار جالب و خنده دار بود. چرا که ما در کشوری زندگی میکنیم که کپی رایت خارجی نیست و فکر کنم با ترافیک اینترنتی که لینوکس ازمون میگیره (البته این مشکل نیست فقط تمثیله :دی) . و وقتی که تازه کار برای یادگیری اون میزاره هزینه بیشتری میبره تا نصب ویندوز با میلیاردها نرم افزار بدرد بخور و بدرد نخور کرکی که در بازار موجودند!
در آخر جمله ای رو از دوست عزیزی به یاد آوردم اینجا مینویسم :
دوستانی که توزیع برای خودشون درست میکنند خیلی خوبه ولی دک(و)ن غیر صادقانه خیلی بده (:
فکر کنم از اسمایلی خنده برعکسش فهمیده باشید کی رو میگم 🙂 اما باز هم میگیم این پروژه محترمه و همه حاضریم ازش حمایت کنیم به شرطی که کمی در شیوه تبلیغاتشون تامل کنند.
سلام
تو دنیای لینوکس چیز جدیدی نیس
به تعداد راههای رسیدن به خدا الان توزیع هست که کسی رو جایی نمیرسونه !
راستی تو وبسایتتون یه پروژه بود که رو openbsd دسکتاپ زدید و واسه دسکتاپ آمادش کردید
من هرچی گشتم لینک دانلود پیدا نکردم
سلام 🙂 .
نه هنوز پروژه رو تمام نکردیم 🙂 .
البته توزیع ها هم بعضیاشون خوبن. حداقل اونایی که اینجوری تبلیغ نمیکنن :))
حرف دل ما رو زدی
لایک داری 🙂
1+