مدتی پیش، من اعلام کردم که یکی از دلایل کم بودن طرفداران نرمافزار آزاد و متنباز در ایران به طور خاص، اینه که کسب درآمد ازشون توسط متخصصان حوزه فناوری اطلاعات ممکن نیست. گذشته از این هم، اگر جایی حاضر باشه روی چنین چیزی کار کنه احتمالا حقوق کمتری برای متخصصین و مهندسین در نظر میگیره.
دوستی همین حرف رو برای من فرستاد (به نقل از خودم) و نقدهاش پیرامون حرفم رو مطرح کرد. یک بحث نسبتا طولانی شکل گرفت و خب من به نتیجه رسیدم که این مطلب رو حتما بنویسم. چرا؟ چون لازم بود اون نیم ساعت صحبت من جایی مکتوب بشه که بحث کردن روی اون و نقل قول ازش سادهتر باشه.
من چند مدل برای کسب درآمد از نرمافزار آزاد، به ذهنم رسید که همه اونها رو در این مطلب برای شما موردی توضیح خواهم داد.
روش اول: کمک مادی و معنوی از سمت جامعه
در این روش، افرادی که در جامعه فعالند، به سایر پروژهها، نرمافزارها و یا کمپینها کمک مادی و معنوی میکنند. برای مثال، برای افرادی که نیازمند تامین هزینه سرور هستند، پول واریز میکنند تا سرویس آزادشون نخوابه. برای افرادی که نرمافزاری رو توسعه میدند پول واریز میکنند که توسعه ادامه دار بشه. این روش، روش خوبیه و خیلی از نرمافزارها عمده درآمدشون از کمکهاییه که از طرف جامعه بهشون میشه.
اما یک مشکل بزرگی اینجا هست و اون اینه شاید جامعه دلش نخواد کمک کنه. و همیشه باید این فرض رو در ذهن خود داشته باشید. هیچ تعهدی از طرف جامعه برای شما نیست که بهتون پول بدند، در ترجمه اثرتون سهیم باشند یا براتون پول رکوئست بفرستند و … . بنابراین نمیشه این روش رو «مدل کسب و کار» دونست. اما میتونه یک روش خوب برای تامین حداقلی مالی یک پروژه باشه.
در ایران این روش چندین بار تست شده. بعضی پروژهها به خوبی تونستن به درآمدی برسن اما اکثریت اونقدری که لایقشن، کمک دریافت نمیکنند. شاید مسائل شخصی و کلا حواشی جامعه میتونه در این قضیه دخیل باشه.
روش دوم : شرکتهایی که به صورت تخصصی در این حوزه کار میکنن
در دنیا شرکتهایی هستند که به صورت تخصصی روی نرمافزارهای آزاد و متن باز کار میکنند. نمونه خیلی در دسترسش، میتونه ردهت باشه. نمونه دیگرش هم کنونیکال. نمونههای زیادی داریم. این شرکتها از طریق فروش پشتیبانی، سرویس و راهکار مبتنی بر محصولات و استراتژیهای خودشون و صدالبته سختافزار (مثل iXSystems که سختافزارهای NAS مبتنی بر BSD میفروشه) کسب درآمد میکنن.
همچنین شرکتهای دیگری مثل گوگل یا اوراکل هم زیرمجموعههایی دارند که تخصصی در این حوزه فعال باشند و پروژههاشون به صورت کاملا آزاد منتشر شده باشه.
این شرکتها در ایران وجود دارند. شاید عجیب باشه براتون اما چندین شرکت هستند که در ایران در این زمینه فعالیت مستمر دارند اما نکته مهم اینجاست که این شرکتها معمولا توسط یک سری افراد مشخصی گردونده میشه. قصد ندارم بگم این خوبه یا بد، بلکه این موضوع بده که شرکتهای دیگری در این حوزه ورود نکردند هنوز. وگرنه که وجود صرف خود شرکتها، میتونه خوب باشه.
روش سوم: کمک شرکتهای بزرگ به پروژههای آزاد
ما یک سری شرکتی در هر فضایی داریم که اصطلاحا بهشون «تکشاخ» گفته میشه. تکشاخها در واقع همون غولهایین که شما هرروز اسمش رو میشنوید. اپل، مایکروسافت، گوگل، آیبیام و … . این شرکتها، بعضا از پروژههای آزاد استفاده میکنند. برای مثال اپل برای هسته مکاواس و آیاواس از داروین استفاده میکنه که مبتنی بر FreeBSD عه. همیشه هم کامیتهایی روی این پروژه هست که ایمیل apple.com باشن.
و خب مایکروسافت هم احتمالا شنیدید که در چندسال اخیر چقدر به این دنیا خودش رو نزدیک کرده و حتی چقدر پروژههای خاص و بزرگ خودش رو هم متنباز منتشر کرده.
این شرکتها، سیاستشون اینه که هم کمک جامعه کاربری رو دارند (یعنی پول کمتری خرج میکنند)، هم مشکلاتشون سریعتر رفع میشه و هم به موقعش مقدار زیادی پول و سرمایه وارد این قضیه میکنند.
اما در ایران چطور؟ در ایران، ما شرکتهای بزرگی داریم که اتفاقا از نرمافزارها و خدمات آزاد به کرات استفاده کردند. اما خب مورد داشتیم که حتی کپیرایت OSM هم به درستی در نقشههاشون وارد نکرده بودند. این شرکتها، میتونند به این جامعه و توسعهدهندهها برای کسب درآمد، کمک کنند.
روش آخر : یکی مجانی و آزاد، یکی پولی و بسته.
این هم یکی دیگر از روشهایی که به ذهنم رسید که بگم. در حال حاضر، خیلی از پروژهها هستند که یک نسخه اوپن سورس دارند. مثل Metasploit یا NGINX . اینها کاری که میکنن اینه که نسخه اوپن رو رایگان ارائه میدن و کلی کمک هم از جامعه دریافت میکنند و یک نسخه با پشتیبانی تجاری و … دارند که معمولا کدش عمومی نیست (از اونجایی که شخصا هیچ نرمافزاری به این شکل نخریدم، نمیتونم بگم که آیا کد اون نسخه رو میدن به خریدار یا نه) و بابت دریافتش و همچنین دریافت پشتیبانیش، شما نیازمند پرداخت پول خواهید بود.
تا الان در کشور خودمون ندیدم که سرویسی چنین کنه. اما به نظر، ایده جالبی میاد برای کار کردن در این حوزه.
جمعبندی
خب نتیجه کلی این که «میشه از نرمافزار آزاد و متنباز هم پول درآورد». اما بحث، بحث مدله. این که شما کدوم مدل رو دنبال کنید و چطوری بخواید با پولی که درآوردید، به این جامعه ارزش برگردونید. مدلهایی که به ذهن من میرسید در این مطلب قید شدند. قطعا مدلهای بیشتری هم هستند که به ذهن من نرسیدند اما برای بحث پیرامون این ماجرا، من حی و حاضرم 😀