انقلاب جاوااسکریپت

بدون شک، همه شما با سه زبانی که یک توسعه دهنده وب باید بلد باشد آشنا هستید. حتی اگر با ترکیب و نحو این زبان ها آشنا نباشید، نام آنها برایتان آشناست. زبانهای HTML, CSS و Javascript . در ابتدا لازمه که ذکر کنم، اچ تی ام ال و سی اس اس زبان «برنامه نویسی» نیستند. HTML تنها یک زبان Mark up هست و CSS هم یک زبان Style Sheet یا شیوه نامه به حساب میاد. در واقع، کسی که CSS مینویسه، داره برای تگ های HTML خواصی رو در نظر میگیره و پیاده سازی میکنه. مثلا همین وبلاگ و فونتی که لود میکنه، درون CSS اش نوشته شده. اما جاوااسکریپت، جاوااسکریپت یک زبان برنامه نویسی است که هم Client Side (سمت کاربر) و هم Server Side (سمت کارگزار) میشه ازش استفاده کرد. این زبان هم، از جمله زبان هایی بود که به شدت در مقابلش مقاومت میکردم، اما این زبان از اون دسته زبانهایی به شمار میاد که تا درگیرش نشید، چیزی ازش یاد نمیگیرید. خب در این مطلب، چندین قطعه کد از این زبان قرار میدم و روش استفاده ازش درون فایل HTML رو هم توضیح میدم. برای آشنایی بهتر با جاوااسکریپت میتونید ارائه توحید ارسطو در تهران لاگ رو بخونید (اون هم به همین نام انقلاب جاوااسکریپت بود 😀 )

سینتکس زبان

این زبان، یک سینتکس ساده داره و میشه گفت اگر با زبانهای شبه C (مثل جاوا، سی شارپ و … ) کار کرده باشید، به سادگی میتونید به جاوااسکریپت هم مهاجرت کنید و درونش کد بزنید. برنامه زیر، یک Hello World ساده در این زبان هست :

document.write("Hello, World");

یا میتونید به این شکل هم برنامه فوق رو بنویسید :

var string = "Hello, World";

document.write(string);

همونطور که دیدید، این زبان خیلی سادست و یادگیریش میتونه در چند ساعت و با پیاده سازی مثال، صورت بگیره (مثلا کد آکادمی از شما میخواد یک بازی سنگ، کاغذ، قیچی بنویسید و … ). همچنین میتونید پنجره های Pop-up هم با جاوااسکریپت ایجاد کنید :

alert(string);

و قابلیت های دیگری که درون این زبان نهفته شده.
برنامه زیر، یک برنامه سادست که چک میکنه سن شما در چه رنجی هست، قانونی یا خیر :

var age = prompt("How old are you?");

if (age > 0 && age <= 120) {
   if (age < 18){
      document.write("You're not at legal age");
    } else {
       document. write("You're at legal age");
     }
 } else {
   document.write("The age you have entered, is invalid");
}

این برنامه دو ساختار کنترلی رو درون خودش جای داده، و یکی چک میکنه عدد وارد شده بزرگتر از صفر، و کوچک تر مساوی ۱۲۰ باشه. یعنی اگر کسی توی prompt تولید شده توسط این برنامه، سن خودش رو منفی وارد کنه و یا بالاتر از ۱۲۰ سال وارد کنه، با ارور مواجه میشه. ولی اگر سن بین ۰ تا ۱۲۰ باشه، چک میکنه که اگر کوچکتر از ۱۸ بود بگه «شما در سن قانونی نیستید» و اگر نبود، پیغام بده «شما در سن قانونی هستید».
همونطور که دیدید، این زبان سینتکس خیلی خوبی داره و در مورد حلقه ها و ... هم به همین منوال هرچی که در زبانی مثل جاوا بلدید، این جا هم به کارتون میاد .

استفاده در HTML

برای استفاده از جاوااسکریپت در یک وب پیج دو راه داریم :

راه اول : اسکریپت نوشته شده رو درون یک فایل js ذخیره کنیم و بدین شکل صداش کنیم :

Screenshot from 2015-03-01 12:10:19

و راه دوم نوشتن اسکریپت درون تگ script هست .

و به این شکل میتونید از برنامه نویسی به زبان جاوااسکریپت، لذت ببرید.

بعد از یادگیری چه کنیم؟

بعد از یادگیری میتونید فرمورک هایی که برای جاوااسکریپت موجودند رو تست کنید و ببینید توی چه زمینه ای میخواید فعالیت کنید. مثلا، Cordova یا PhoneGap برای موبایل، QtQuick برای کیوت نوشتن و ... .

موفق باشید.

Share

یک دیدگاه در “انقلاب جاوااسکریپت”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *