با سلام.
مدتهاست که در جوامع لینوکسی و BSD با این سوال ربرو هستیم –> “چرا اینقدر توزیع لینوکس وجود داره؟”
اگرچه BSD کارها هم این سوال رو در مورد BSD دارند ولی معمولا BSD ها برای کارهای خیلی تخصصی ساخته میشند و در جوامع BSD هنوز مقابله با توزیعهای نو پا یا توضیع توزیع های نوپا شروع نشده 🙂 .
در ادامه مطلب این سوال رو جواب میدیم و جمع بندی میکنیم !
یکی از شاخصه های برتر سیستم عاملهای لینوکس و BSD ، توزیع پذیر بودن آنهاست. خیلی از ما روی سیستم خودمون یک توزیع رو پرورش میدیم ولی منتشرش نمیکنیم. یعنی یک فایل ایزو تهیه میکنیم و فقط و فقط خودمون داریمش. اگرچه گفته شده که این کار رسما اشتباهه. چرا که ایزوهای اصلی (مثلا دبیان/اوبونتو/فدورا و ….) که همیشه تغییر میکنند. یا بصورت مورچه ای (دبیان) یا با سرعت جت (اوبونتو). ولی خب خیلی از ما ترجیح میدیم نسخه های دارای پشتیبانی طولانی مدت (مثل اوبونتو 12.04) رو استفاده کنیم و تا زمانی که پشتیبانی میشه میچسبیم بهش. پس برای ما مشکلی پیش نمیاد.
خیلی از ما هم هستیم که توزیعی که پرورش دادیم – چه خوب چه بد – دوست داریم منتشر کنیم. تعداد زیادی از این توزیع ها وجود داره. اگر در سایت دیستروواچ توزیع های مبتنی بر اوبونتو رو سرچ کنید میبنید که حدود 100 تا فعال – 50 تا در حال توسعه (Dormant) – و حدود 100 تا هم غیرفعال میبینید.
لینوکس مینت ، آریوس ، اوبونتو استودیو و … از توزیع های فعال هستند و تقریبا همه ما میشناسیمشون.
کاری با تعدد توزیع ها نداریم. میخوایم ببینیم چرا این همه توزیع هست؟
یک سری توزیع ها از یک ایده کوچک یا پروژه کوچک (مثل پروژه دانشجویی) شروع میشن. بعد از اینکه مسئول این پروژه میبینه قدرت مانور پروژش بالاست و میتونه اون رو بجای خوبی برسونه ادامش میده. مثل دبیان یا فدورا.
یک سری دیگه هم برای تفریح و یادگیری صاحب پروژه انجام میشند که اکثر توزیع ها رو تشکیل میدن. بعد از مدتی استفاده از دستپخت خودشون روی سیستم اون رو با بقیه به اشتراک میزارن و لذت لینوکس رو با بقیه تقسیم میکنند :).
و اما آخرین سری ، شنیدید میگن بسته تکمیلی کنکور؟ این ها هم همینطور هستند. یعنی برای تکمیل توزیع دیگر ساخته میشند. مثل لینوکس مینت.
بعضی وقتها در یک توزیع ایده هایی مطرح میشه که در حین توسعه به ذهن توسعه دهنده میرسه. شاید نمونش همین جناب سینامون یا یونیتی باشه که شاید اگر مینت و اوبونتو نبودند ، هیچوقت یونیتی و سینامون هم نداشتیم.
و در آخر :
چرا اینقدر توزیع؟
زیرا :
1- آزادی نرم افزار و بالطبع اون آزادی عمل هست.
2- هر توزیع برای گروه خاصی کاربر آماده میشه.
3- انتخاب طبیعی در این جمع صورت میگیره.
موفق باشید.
“3- انتخاب طبیعی در این جمع صورت میگیره.”
خیلی این جملت قشنگ بود من همیشه این رو باید سه ساعت توضیح میدادم …
عالی